Reklama

Choucroute garnie - kapusta po alzacku

To danie nazywa się też bigosem alzackim. W przeciwieństwie do polskiego bigosu mięso jest pokrojone w duże kawałki, a czas gotowania jest krótki.

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 golonka
  • 300 g boczku
  • 300 g karkówki
  • 300 g gotowanej szynki
  • 6 kiełbasek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • Po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • Łyżka brązowego cukru
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pęczek włoszczyzny
  • Sól

  Golonkę i włoszczyznę gotuj w osolonej wodzie, aż mięso będzie odchodzić od kości. Oddziel mięso, wywar odcedź i zachowaj.

Czosnek i cebulę pokrój i przesmaż na oleju w dużym garnku. Dodaj kapustę, przesmaż. Wlej wino, dodaj przyprawy.

Mięso, boczek i wędliny pokrój na duże kawałki dodaj do kapusty. Gotuj ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy