Choucroute garnie - kapusta po alzacku
To danie nazywa się też bigosem alzackim. W przeciwieństwie do polskiego bigosu mięso jest pokrojone w duże kawałki, a czas gotowania jest krótki.
Golonkę i włoszczyznę gotuj w osolonej wodzie, aż mięso będzie odchodzić od kości. Oddziel mięso, wywar odcedź i zachowaj.
Czosnek i cebulę pokrój i przesmaż na oleju w dużym garnku. Dodaj kapustę, przesmaż. Wlej wino, dodaj przyprawy.
Mięso, boczek i wędliny pokrój na duże kawałki dodaj do kapusty. Gotuj ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.
***
#POMAGAMINTERIA
Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>