Chrupiąca golonka
W Bawarii jest daniem numer jeden. Pieczona w piwie podbiła serca turystów. My do jej przygotowania wykorzystamy miód. Efekt? Będziecie zaskoczeni.

Składniki
- mała golonka wieprzowa
- sól
- cebula
- po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- łyżka przyprawy do grilla
- szklanka piwa i bulionu
- 2 łyżki miodu

Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskiei liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.
Skórę na golonce posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.
Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem. Polewając od czasu do czasu, dopiecz mięso do przyrumienienia.
Zobacz także: