Chrupiąca golonka

W Bawarii jest daniem numer jeden. Pieczona w piwie podbiła serca turystów. My do jej przygotowania wykorzystamy miód. Efekt? Będziecie zaskoczeni.

Wybieraj mniejsze porcje mięsa. Są łatwiejsze w obróbce i ciekawiej można je wyeksponować
Wybieraj mniejsze porcje mięsa. Są łatwiejsze w obróbce i ciekawiej można je wyeksponować123RF/PICSEL

Składniki

  • mała golonka wieprzowa
  • sól
  • cebula
  • po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do grilla
  • szklanka piwa i bulionu
  • 2 łyżki miodu
Stosuje się też nacięcia na mięsie przed obróbką termiczną
Stosuje się też nacięcia na mięsie przed obróbką termiczną123RF/PICSEL

Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskiei liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.

Skórę na golonce posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.

Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem. Polewając od czasu do czasu, dopiecz mięso do przyrumienienia.

Zobacz także: 

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas