Chrupiąca pita z kurakiem. Przepis Tomasza Jakubiaka
Z bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka.
Składniki
- 4 szt. pieczywa pita, okrągłego lub podłużnego
- 1 pierś z kurczaka
- suche przyprawy do marynaty (po łyżeczce): kmin rzymski, papryka słodka, sól, pieprz, cynamon
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 doniczki bazylii tajskiej
- 2 czerwone cebule
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka wasabi z tubki
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory malinowe
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/4 doniczki świeżej kolendry
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego gęstego
Chrupiąca pita z kurakiem - przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Suche przyprawy zmiksuj z oliwą i tajską bazylią. Dokładnie w marynacie wymieszaj kuraka i odstaw na minimum godzinę. Potem go usmaż.
Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wymieszaj z posiekaną resztą bazylii.
Majonez wymieszaj z wasabi i sokiem. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidora pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
Pitę lekko natrzyj wodą i obsmaż na suchej patelni aż lekko spuchnie.
Rozetnij ją i wsadź warstwowo wszystkie dodatki.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse.
Zobacz także: