Chrupiące kalmary
Kuchnia
Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.
Idealnie przyrządzone powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Sukces smażonych i gotowanych kalmarów tkwi w czasie ich przyrządzania. Można je smażyć i gotować bardzo krótko na silnym ogniu albo powoli na małym ogniu. Kalmarów nie da się przyrządzić na "średnio", bo wtedy są gumowate.
Najpierw blanszuj kalmary przez chwilę. Do przyrządzenia nadzienia potrzebne będą: cebula, rodzynki, słonecznik, kasza manna, pomidory, bułka tarta i jajko. Cebulę pokrój, dodaj rodzynki, kawałki pomidora, ziarna słonecznika, kaszę i surowe jajko. Wymieszaj wszystko w misce i przypraw. Tym farszem nadziewaj kalmary, a ich końce zamykaj wykałaczkami. Smaż, obracając, aż się przyrumienią. Zalej je potem białym winem i duś tak długo, aż płyn odparuje. Serwuj na ciepło. Kalmary najpierw sparz wrzątkiem. Odcedź je i pokrój na paski. Ugotuj tradycyjny wywar z włoszczyzny. Warzywa powinny być przetarte na tarce o grubych oczkach, a kalmar pokrojony na plastry. Kiedy wywar będzie ugotowany, dodaj do niego mięso. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut. Przypraw solą i pieprzem, a na koniec zrób zasmażkę z mąki i masła. Flaczki z kalmarów podawaj w miseczkach z dodatkiem bułki. Pycha!