Chrupiące kalmary

Apetyczne krążki możesz podawać polane sosem, z sałatką, duszone w winie, a nawet jako flaczki. Kupisz je zarówno świeże, jak i mrożone.

Smażone krążki z kalmarów to idealna przekąska do piwa
Smażone krążki z kalmarów to idealna przekąska do piwaEast News

Idealnie przyrządzone powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Sukces smażonych i gotowanych kalmarów tkwi w czasie ich przyrządzania. Można je smażyć i gotować bardzo krótko na silnym ogniu albo powoli na małym ogniu. Kalmarów nie da się przyrządzić na "średnio", bo wtedy są gumowate. W białym winie Najpierw blanszuj kalmary przez chwilę. Do przyrządzenia nadzienia potrzebne będą: cebula, rodzynki, słonecznik, kasza manna, pomidory, bułka tarta i jajko. Cebulę pokrój, dodaj rodzynki, kawałki pomidora, ziarna słonecznika, kaszę i surowe jajko. Wymieszaj wszystko w misce i przypraw. Tym farszem nadziewaj kalmary, a ich końce zamykaj wykałaczkami. Smaż, obracając, aż się przyrumienią. Zalej je potem białym winem i duś tak długo, aż płyn odparuje. Serwuj na ciepło.

Delikatne flaczki

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?