Chrupiące krążki z sosem
1. Do mleka dodajemy jajo, mieszamy, stopniowo łączymy z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy na kilka minut.
2. Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube paski. Delikatnie oddzielamy krążki cebuli, aby się nie przerwały.
3. W garnku rozgrzewamy olej. Pojedyncze krążki cebuli zanurzamy w cieście i od razu wrzucamy do oleju. Smażymy na jasnozłoty kolor, co jakiś czas obracając. Gotowe krążki osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Suche układamy na dużym talerzu, żeby przestygły.
4. Z połówki cytryny ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Do śmietany lub jogurtu dodajemy sok i skórkę z cytryny, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Sos podajemy z krążkami.