Chrupiące kuleczki ziemniaczane
Pyszny dodatek do każdego dania. By zmniejszyć zawartość kalorii i tłuszczu w ziemniaczanych kuleczkach, upiecz je w piekarniku. Po obtoczeniu w bułce tartej ułóż je na blasze, a następnie spryskaj oliwą (np. w sprayu). Piecz 10-12 minut w 200°C.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, lekko przestudź, po czym przeciśnij przez praskę.
2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Połącz z ziemniakami, następnie dodaj jajka, mąkę, posiekane zioła i przyprawy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.
3. Z masy uformuj mokrymi dłońmi nieduże kulki, obtocz w bułce tartej, lekko spłaszcz. Na głębszej patelni rozgrzej olej i smaż na nim kulki. Podawaj do mięsa, ryb lub np. z kefirem.
Zobacz także: