Reklama

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Pyszny dodatek do każdego dania. By zmniejszyć zawartość kalorii i tłuszczu w ziemniaczanych kuleczkach, upiecz je w piekarniku. Po obtoczeniu w bułce tartej ułóż je na blasze, a następnie spryskaj oliwą (np. w sprayu). Piecz 10-12 minut w 200°C.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • łyżeczka papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, lekko przestudź, po czym przeciśnij przez praskę. 

2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Połącz z ziemniakami, następnie dodaj jajka, mąkę, posiekane zioła i przyprawy, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. 

3. Z masy uformuj mokrymi dłońmi nieduże kulki, obtocz w bułce tartej, lekko spłaszcz. Na głębszej patelni rozgrzej olej i smaż na nim kulki. Podawaj do mięsa, ryb lub np. z kefirem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy