Reklama

Chrupiące placki z cukinii

Idealne na lekki lunch z dodatkiem kwaśniej śmietany.

Składniki

  • średnia cukinia (ok. 30 cm długości)
  • 2 duże ziemniaki
  • mała cebula
  • jajko
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • mała kwaśna śmietana
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, a następnie przekładamy na sitko i dokładnie odciskamy z soku, który puściła. 

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Łączymy ją z cukinią, dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje masy. Rozpłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki podajemy z kwaśną śmietaną, posypane posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy