Reklama

Chrupiące placki z warzywnym sosem

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z ziemniaków. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • olej

Składniki na sos

  • garść pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • kawałek pora
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej
  • sól
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Po chwili zlej sok. Do ziemniaków dodaj posiekaną cebulę, jajka, mąkę i sól, wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto. 

2. Oczyść i pokrój wszystkie warzywa na sos. Smaż je na oleju, mieszając przez 10 minut. Oprósz je solą i słodką papryką. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Podawaj gorące placki z warzywnym sosem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy