Chrupiące placki z warzywnym sosem
Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z ziemniaków. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!
Składniki
na placki
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki
- sól
- olej
na sos
- garść pieczarek
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- kawałek pora
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- olej
- sól
- papryka słodka
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Po chwili zlej sok. Do ziemniaków dodaj posiekaną cebulę, jajka, mąkę i sól, wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
2. Oczyść i pokrój wszystkie warzywa na sos. Smaż je na oleju, mieszając przez 10 minut. Oprósz je solą i słodką papryką. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Podawaj gorące placki z warzywnym sosem.
Zobacz także: