Chrupiące tacos z kaczką i salsą z gruszek i mango
Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut Czas marynowania: do 24 h Czas gotowania: 15 do 20 minut Stopień trudności: średni
Składniki
na marynatę:
- 4 łyżki świeżego imbiru, obranego i startego
- 2 łyżki wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego sherry
- 2 łyżki stołowe mielonego pieprzu Sichuan
- 2 szczypty soli morskiej
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 filety z piersi kaczki, ze skórą, którą należy naciąć w kratę
na salsę z gruszki:
- 1/2 dojrzałej azjatyckiej gruszki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2 dużego mango, pokrojonego w małą kostkę
- 1 różowy grejpfrut, podzielony na kawałki, każdy kawałek pocięty na 3 części
- 1/4 szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
- 1 limonka, sok i skórka
- 1 łyżka świeżego imbiru, obranego i startego
- 1 czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
- 2 szczypty suszonych płatków chili
- sól morska, do smaku
- 2 łyżki stołowe kolendry, posiekanej
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej do oprószenia
- olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu
do podania:
- małe żółte tortille kukurydziane
- drobno posiekana kolendra
- gruboziarnista sól morska
- pokruszone płatki chili
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj kaczkę, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut lub najlepiej na całą noc. Gdy kaczka się marynuje, w średniej misce połącz składniki salsy. Wymieszaj i przypraw do smaku solą. Odstaw do lodówki aż do podania.
Podgrzej wok na dużym ogniu i wlej 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Do woka włóż kaczkę skórą do dołu, smaż przez 3-4 minut, aż skóra stanie się chrupka. Przekręć piersi i zredukuj ogień na średni. Przykryj i smaż przez 4 minuty. Wyjmij kaczkę i odstaw na 5 minut. Pokrój mięso na małe kawałki, następnie oprósz mąką kukurydzianą.
Podgrzej wok na duży ogniu i wypełnij go w ¼ olejem arachidowym. Podgrzej olej do 175 stopni C. Zanurz kawałki kaczki w oleju i smaż, aż staną się chrupiące i brązowe. Wyjmij je z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
Nałóż trochę chrupiącej kaczki na tortillę i posmaruj salsą. Podawaj z miseczkami kolendry, soli morskiej i płatków chili, aby goście mogli sobie sami doprawiać danie do smaku.
Rada: przed smażeniem na głębokim tłuszczu upewnij się, czy wok jest stabilny.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network