Chrupiące tacos z kaczką i salsą z gruszek i mango
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania: do 24 h
Czas gotowania: 15 do 20 minut
Stopień trudności: średni
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj kaczkę, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut lub najlepiej na całą noc. Gdy kaczka się marynuje, w średniej misce połącz składniki salsy. Wymieszaj i przypraw do smaku solą. Odstaw do lodówki aż do podania.
Podgrzej wok na dużym ogniu i wlej 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Do woka włóż kaczkę skórą do dołu, smaż przez 3-4 minut, aż skóra stanie się chrupka. Przekręć piersi i zredukuj ogień na średni. Przykryj i smaż przez 4 minuty. Wyjmij kaczkę i odstaw na 5 minut. Pokrój mięso na małe kawałki, następnie oprósz mąką kukurydzianą.
Podgrzej wok na duży ogniu i wypełnij go w ¼ olejem arachidowym. Podgrzej olej do 175 stopni C. Zanurz kawałki kaczki w oleju i smaż, aż staną się chrupiące i brązowe. Wyjmij je z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
Nałóż trochę chrupiącej kaczki na tortillę i posmaruj salsą. Podawaj z miseczkami kolendry, soli morskiej i płatków chili, aby goście mogli sobie sami doprawiać danie do smaku.
Rada: przed smażeniem na głębokim tłuszczu upewnij się, czy wok jest stabilny.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network