Reklama

Chrupiący łosoś z dipem

Pyszny i aromatyczny łosoś.

Czas przyrządzenia: 1,5 h
Składniki dla: 4

Składniki

  • ok. 800 g filetów z łososia ze skórą
  • łyżeczka grubej soli morskiej
  • pieprz
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 kg małych ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki
  • 200 g majonezu
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • pół dużego pęczka pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z cytryny do smaku

Filety z łososia umyj, osusz i pokrój na duże kawałki.

Włóż łososia do miski.

Usuń nasiona z papryczki chili. Pokrój ją w drobniutką kostkę.

Przełóż papryczkę do naczynia. Dodaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny, ok. 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli oraz oliwę. Wymieszaj marynatę. i odstaw do lodówki na godzinę.

Umyj ziemniaki i gotuj je przez kwadrans. Ostudź zimnym strumieniem wody i przekrój na pół.

Połóż na rozgrzanym grillu ziemniaki i łososia.

Reklama

Umyj i posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki, dodaj majonez, jogurt, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.

Piecz łososia i ziemniaki ok. 30 minut, polewając marynatą. Podawaj z dipem.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy