Chrupiący łosoś z dipem
Pyszny i aromatyczny łosoś.
Składniki
- ok. 800 g filetów z łososia ze skórą
- łyżeczka grubej soli morskiej
- pieprz
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 kg małych ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- 3 ogórki
- 200 g majonezu
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- pół dużego pęczka pietruszki
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z cytryny do smaku
1 min
4
Filety z łososia umyj, osusz i pokrój na duże kawałki.
Włóż łososia do miski.
Usuń nasiona z papryczki chili. Pokrój ją w drobniutką kostkę.
Przełóż papryczkę do naczynia. Dodaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny, ok. 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki soli oraz oliwę. Wymieszaj marynatę. i odstaw do lodówki na godzinę.
Umyj ziemniaki i gotuj je przez kwadrans. Ostudź zimnym strumieniem wody i przekrój na pół.
Połóż na rozgrzanym grillu ziemniaki i łososia.
Umyj i posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki, dodaj majonez, jogurt, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
Piecz łososia i ziemniaki ok. 30 minut, polewając marynatą. Podawaj z dipem.