Ciasta pysznie zakręcone
Rolada nie jest wypiekiem dla wtajemniczonych. Zrób ciasto, krem i zakręcaj.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 4 jajka, szczypta soli, 10 łyżek cukru pudru, 10 łyżek mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 10-12 dag rurek waflowych o smaku orzechowym oblanych czekoladą
Na krem: 3 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 12 łyżek cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, cytryna
Do dekoracji: skórka z cytryny, świeże listki melisy, czekoladki
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, osusz, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier puder i żółtka, ubijaj dłuższą chwilę. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej. Wsyp kakao. Mieszaj kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Płaską blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto cienką warstwą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C i piecz ciasto 15 minut. Czystą ściereczkę lekko skrop wodą, posyp ją cukrem, przykryj nią ciasto i delikatnie zroluj. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj do niej cukier puder i łyżeczkę startej skórki z cytryny. Ubijaj ubijaczką około 10 minut. Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu. Wlej ją do ubitej śmietany i jeszcze raz ubijaj przez około 2 minuty. Odstaw ubitą śmietanę do zastygnięcia.
3. Ciasto rozwiń ze ściereczki. Na jego środku ułóż rurki waflowe i połowę ubitej śmietany. Zawiń ciasto w ciasny rulon. Z wierzchu obłóż je śmietaną. Możesz na niej narysować nożem dekoracyjne paseczki lub też część bitej śmietany przecisnąć przez rożek cukierniczy, formując ozdobny wzorek. Wierzch udekoruj czekoladkami, skórką z cytryny i listkami melisy. Wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 395 kalorii
Składniki na 12 porcji: 3 jajka, szczypta soli, 4 łyżki mąki, 6 łyżek cukru pudru, szklanka śmietany kremówki 30 proc., opakowanie cukru waniliowego, 1/2 galaretki jagodowej lub wiśniowej, 2 łyżki konfitury jagodowej, 20 dag mrożonych czarnych jagód lub borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, osusz, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich szczyptę soli. Następnie dodaj żółtka roztrzepane widelcem i chwilę ubijaj, aż składniki się połączą. Mąkę przesiej przez sito, dodaj do masy jajecznej. Wsyp 3 łyżki cukru pudru i całość lekko wymieszaj.
2. Blachę wyłóż pergaminem tak, by wystawał nad brzegi blachy. Wylej ciasto na papier. Piekarnik rozgrzej do 190° C. Wstaw do niego blachę z ciastem i piecz 15 min. Wyjmij blachę, wysuń z niej pergamin razem z ciastem, przykryj ciasto czystą lnianą ściereczką i zawiń je w nią, odrywając ciasto delikatnie od pergaminu.
3. Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Połowę ubitej śmietany połącz z tężejącą galaretką. Biszkopt rozwiń, na środku rozsmaruj konfiturę jagodową, ułóż na niej część rozmrożonych jagód, posmaruj różową masą śmietanową (z galaretką). Zawiń w rulon, posmaruj z wierzchu pozostałą bitą śmietaną i wstaw na 2 godz. do lodówki. Udekoruj jagodami.
Przygotowanie:
50 minut
Porcja: 380 kalorii
Składniki na 12 porcji: 8 białek jaj kurzych, 3 żółtka, szklanka cukru, 7 łyżek mąki pszennej, 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich l płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Na krem: 5 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy, 25 dag mielonych orzechów włoskich, 10 dag masła, 5 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 4 banany
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier oraz 3 żółtka i nadal ubijaj. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj dłuższą chwilę. Dodaj mielone orzechy włoskie i jeszcze raz wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem, wylej ciasto. Piecz 15 min w 200° C. Po tym czasie wyjmij, przykryj ściereczką, zwiń w rulon i odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj krem. Żółtka ubijaj kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie jasny i gładki kogel-mogel. Masło utrzyj. Orzechy zalej 1/2 szklanki wrzącego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do masła dodaj orzechy razem z mlekiem, wszystko dokładnie utrzyj. Następnie dodaj kogel-mogel, nadal ucieraj, aż powstanie krem i wstaw do lodówki.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, usuń ściereczkę. Banany obierz, ułóż jeden za drugim wzdłuż ciasta, przykryj połową kremu. Zwiń ciasno w roladę. Wierzch posmaruj kremem, udekoruj orzechami i plasterkami bananów. Wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 440 kalorii
Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, listki czekoladowe do dekoracji
Na kremową masę: jajko, 2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 2 łyżki kakao, opakowanie cukru waniliowego, 25 dag mlecznej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, osusz, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 4 łyżkami wody, cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia. Ubijaj aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Płaską blachę wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej ciasto cienką warstwą. Piekarnik rozgrzej do 200° C, piecz 15 min. Ściereczkę lekko skrop wodą, posyp cukrem. Przykryj nią ciasto, zroluj i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej. Jajko ubij na parze z cukrem waniliowym, aż powstanie biała puszysta masa. Dodaj roztopioną czekoladę, rozpuszczoną żelatynę i 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Chwilę ubijaj wszystkie składniki razem.
3. Do ubitej śmietany dodaj masę jajeczno-czekoladową. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto rozwiń, posmaruj połową kremu. Zwiń i posmaruj resztą kremu. Karbowanym szerokim wałkiem zrób ozdobny wzorek. Roladę włóż na 2 godziny do lodówki. Udekoruj listkami czekoladowymi.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 545 kalorii
Świat i Ludzie 3/2011