Ciasta z malinami
Przygotowanie:
Maliny delikatnie umyj i osusz, rozkładając je na papierowych ręcznikach. Galaretki wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody. Mieszaj aż proszek się rozpuści.
300 g śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem. Wlej przestudzoną galaretkę, zmiksuj by nie było grudek. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj.
Wrzuć 400 g malin, delikatnie wymieszaj.
Dno prostokątnej formy wyłóż biszkoptami. Wlej masę serowo-śmietanową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj pozostałą ubitą śmietanką i malinami.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cynamonem. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj żółtko. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i sól. Na końcu wsyp suche składniki, zmiksuj.
Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godz.
Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Rozłóż na nim maliny.
Drugi kawałek ciasta cienko rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ułóż je na nadzieniu, tworząc kratkę. Piecz 45 min w temp. 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno z kleksem bitej śmietany lub kulką ulubionych lodów.
Zobacz także: