Reklama

Ciasta z malinami

Sernik na zimno

Składniki

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 500 g malin
  • 600 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 500 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 opakowania galaretki malinowej (proszek)
  • 250 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Maliny delikatnie umyj i osusz, rozkładając je na papierowych ręcznikach. Galaretki wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody. Mieszaj aż proszek się rozpuści.

300 g śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem. Wlej przestudzoną galaretkę, zmiksuj by nie było grudek. Dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj.

Wrzuć 400 g malin, delikatnie wymieszaj.

Dno prostokątnej formy wyłóż biszkoptami. Wlej masę serowo-śmietanową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj pozostałą ubitą śmietanką i malinami.

Reklama

Austriacka tarta (Linzer)

Składniki na ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 175 g mielonych migdałów
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 500 g malin
  • 3-5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z mielonymi migdałami i cynamonem. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodaj żółtko. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i sól. Na końcu wsyp suche składniki, zmiksuj.

Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godz.

Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Rozłóż na nim maliny.

Drugi kawałek ciasta cienko rozwałkuj i wytnij z niego paski o szerokości ok. 1,5 cm. Ułóż je na nadzieniu, tworząc kratkę. Piecz 45 min w temp. 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno z kleksem bitej śmietany lub kulką ulubionych lodów.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy