Reklama

Ciasteczka czekoladowe

Domowe ciasteczka czekoladowe. Palce lizać!

Składniki na ok. 30 sztuk: 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag czekolady mlecznej, 22 dag mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 20 dag miękkiego masła lub margaryny, 10 dag brązowego cukru, 2 jajka , aromat waniliowy.

Do szklanej lub metalowej miski włóż 10 dag połamanej na mniejsze kawałki gorzkiej czekolady oraz czekoladę mleczną. W rondelku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień a na rondelku postaw miskę (jej dno nie może stykać się z wodą). Mieszaj, by czekolada się rozpuściła. Przestudź. Pozostałe 5 dag czekolady drobno posiekaj.

Reklama

Do przesianej mąki dodaj kakao oraz sodę, wymieszaj. Do miski włóż miękkie masło i wsyp cukier. Utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewaj rozpuszczoną czekoladę. W następnej kolejności dodawaj jajka. Wciąż ucierając dodaj kilka kropli aromatu waniliowego oraz stopniowo wsypuj suche składniki. Gdy składniki ciasta dokładnie się połączą, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Ciasto włóż na 10-15 minut do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz (zachowaj między nimi spore odstępy, gdyż w czasie pieczenia urosną). Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy