Ciasteczka świąteczne z czekoladą
Chrupiące ciasteczka czekoladowe będą świetnym dodatkiem do prezentów!
Składniki
- 300 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g ksylitolu
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 czekolady białe
- 2 czekolady mleczne
- 1 czekolada gorzka
Przepis pochodzi z 322. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć mikserem. Gdy się spieni, dodać cukier trzcinowy oraz ksylitol. Zmiksować. Wsypać cukier waniliowy oraz sodę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać szklankę mąki, wybić jajko. Zmiksować. W ten sam sposób wmieszać resztę mąki i pozostałe jaja. Dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać. Za pomocą 2 łyżek uformować ciasteczka i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej. Piec przez 15-20 minut w temp. 160 st. C.Po upieczeniu wystudzić i ładnie zapakować.