Reklama

Ciasteczka z czekoladą

Przepis na chrupiące, domowe ciasteczka z kawałkami czekolady.

Składniki

  • 430 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 190 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 200 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę, sodę, sól oraz posiekane kawałki czekolady. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i ekstrakt migdałowy. Masy łączymy ze sobą, zakrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy małe kulki, gotowe układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zostawieniu sporych odstępów, ponieważ nasze ciasteczka sporo urosną. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy