Ciastka z masą daktylową
Daktyle zawierają wiele błonnika i witamin. Są dobre w każdej postaci - zarówno świeże, jak i suszone. Teraz możesz zrobić pyszne ciastka z masą daktylową.

Składniki
na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/5 kostki drożdży
- kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego
- sól
- 2 łyżki sezamu
na masę:
- 200 g daktyli bez pestek
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/5 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź je, oprósz cynamonem i podsmaż na maśle klarowanym. Ostudź i zmiel w blenderze. Podziel na małe porcje i uformuj kuleczki. Każdą obtocz w zmielonych orzechach.
2. W garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp mąkę, sól i sezam, wymieszaj. Drożdże wymieszaj z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, odstaw na 15 min. Dodaj olejek oraz masło z sezamem i wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na godzinę.
3. Porcję ciasta rozpłaszcz na dłoni. Posmaruj nadzieniem i przykryj ciastem. Piecz w 180 st. C przez 12 min. Możesz oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: