Reklama

Ciasto cukiniowo - czekoladowe

Składniki

  • 500 g cukinii (2 nieduże sztuki)
  • 400 g mąki
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g deserowej czekolady
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • cukier puder do posypania

1. Cukinię umyj, wytrzyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż 2 szklanki startego warzywa. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z sodą oczyszczoną oraz kakao. Dodaj szczyptę soli, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj. 

2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Miksując, cienkim strumieniem wlewaj olej, a potem dodaj jajka. Zmniejsz obroty miksera i do ucieranej masy dodawaj po 1/3 sypkich składników na przemian z maślanką. Na koniec wmieszaj cukinię. 

3. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut (zrób test suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy