Ciasto cukiniowo - czekoladowe
1. Cukinię umyj, wytrzyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż 2 szklanki startego warzywa. Czekoladę posiekaj. Do jednej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z sodą oczyszczoną oraz kakao. Dodaj szczyptę soli, posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj.
2. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Miksując, cienkim strumieniem wlewaj olej, a potem dodaj jajka. Zmniejsz obroty miksera i do ucieranej masy dodawaj po 1/3 sypkich składników na przemian z maślanką. Na koniec wmieszaj cukinię.
3. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut (zrób test suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: