Ciasto czekoladowe z gruszkami

Na straganach królują pyszne jabłka, gruszki i śliwki. Idealne do ciast.

 Podawaj na ciepło lub zimno z kulką ulubionych lodów lub bitą śmietaną. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Podawaj na ciepło lub zimno z kulką ulubionych lodów lub bitą śmietaną. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 10 łyżek cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 2-3 gruszki

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do  pieczenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i drobno posiekaj. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Miksuj tak długo, aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj łyżką.

2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Gruszki pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Ułóż owoce na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż formę z ciastem. Piecz 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Smażone gruszki z serem pleśniowymStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas