Ciasto czekoladowe z gruszkami
Na straganach królują pyszne jabłka, gruszki i śliwki. Idealne do ciast.
Sposób przygotowania:
1. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i drobno posiekaj. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Miksuj tak długo, aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Gruszki pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Ułóż owoce na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż formę z ciastem. Piecz 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: