Ciasto czekoladowe z jabłkami
Szukasz inspiracji na ostatnią chwilę? Polecamy przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

Składniki
- 4 twarde i słodkie jabłka (np. jonagold)
- 20 dag mąki tortowej
- 10 dag posiekanych orzechów
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- po 2 łyżki gorzkiego kakao i rodzynek sułtanek
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka octu winnego
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- masło i bułka tarta do formy
na polewę i dekorację (opcjonalnie)
- 10 dag czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- plasterki jabłka, laska cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać rumem.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 jajku i porcjami suche składniki. Na końcu wlać rum i ocet. Ciasto wymieszać z jabłkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami.
3. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec ok. 45-50 min.
4. Opcjonalnie przygotować polewę. Do podgrzanej w rondlu śmietanki dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wystudzone ciasto udekorować polewą, kawałkami owoców (można do połowy maczać w polewie) i kawałkami laski cynamonu.
Zobacz także: