Ciasto czekoladowe ze śliwkami
1. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, kakao, kostkę do pieczenia Kasię i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewać do chwili połączenia się składników. Odstawić.
2 Kiedy masa wystygnie, wmieszać do niej jajko. Mąkę połą czyć z proszkiem do pieczenia i wlewać do niej przestudzoną masę czekoladową. Dobrze wymieszać.
3. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Śliwki umyć, wytrzeć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście - przeciętą częścią do góry.
4 Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 50 minut. Wystudzić. 5 Śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Polać nią ciasto.