Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego
- białego cukru
- 3 jaja
- 22 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 500 g jeżyn
- opakowanie budyniu
- waniliowego
- szklanka śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozrabiamy w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 łyżki cukru, jajo, mleko z drożdżami, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jeżyny płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy dwa jaja, opakowanie budyniu waniliowego i pozostały cukier. Energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, żeby składniki się połączyły. Blachę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, rociągamy, by utworzyło koło i wykładamy nim blachę, łącznie z brzegami.
Na ciasto przekładamy jeżyny, które delikatnie ugniatamy. Wierzch polewamy sosem śmietanowo - budyniowym. Pieczemy około 45 minut w 175º C. Tartę studzimy przez kilkanaście minut w blasze, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę.
Zobacz także: