Ciasto drożdżowe z jabłkami po królewsku
Do drożdżowych wypieków używaj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuść masło i odstaw, aby ostygło. Mleko lekko podgrzej.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dodaj letnie mleko, masło oraz jajka. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
3. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka umyj, osusz, po czym przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą cząstkę podziel na cienkie plasterki.
4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób krótko, a następnie uformuj gruby rulon. Wyłóż go do formy, zwijając na kształt ślimaka. W miejscach łączenia układaj cząstki jabłek. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C (do tzw. suchego patyczka). Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: