Reklama

Ciasto drożdżowe z jabłkami po królewsku

Do drożdżowych wypieków używaj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • pół szklanki cukru
  • 500 g świeżych jabłek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuść masło i odstaw, aby ostygło. Mleko lekko podgrzej. 

2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dodaj letnie mleko, masło oraz jajka. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. 

3. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka umyj, osusz, po czym przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą cząstkę podziel na cienkie plasterki. 

Reklama

4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób krótko, a następnie uformuj gruby rulon. Wyłóż go do formy, zwijając na kształt ślimaka. W miejscach łączenia układaj cząstki jabłek. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C (do tzw. suchego patyczka). Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy