Reklama

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i maślaną kruszonką

Ciasto drożdżowe świetnie się sprawdza w letnich miesiącach, ponieważ możemy kupić świeże owoce, które są dobrym dodatkiem do tego wypieku. Przedstawiamy łatwy przepis na ciasto z owocami.

Czas przyrządzenia: 200 minut
Składniki dla: 24 porcje

Składniki na ciasto

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 100 g drożdży
  • drobne owoce letnie, np. jagody, porzeczki, maliny

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Na dno szerokiej miski wsyp pokruszone drożdże. Kolejno dodawaj cukier, roztrzepane widelcem jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i szczyptę soli. Miskę przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na ok. trzy godziny. Potem dobrze wymieszaj. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozsyp owoce. 

2. Do miski włóż pokrojone miękkie masło, dodaj mąkę i cukier. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Rozsyp ją na owocach. Ciasto piecz ok. 35 minut w 180°C. Wystudź na kratce kuchennej. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto drożdżowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy