Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Z drożdżowym ciastem trzeba bardzo uważać! Jest wrażliwe na przeciągi i nagłe zmiany temperatury. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia.
Składniki na 10 porcji: 1 kg śliwek węgierek, 25 dag mąki, 1/8 litra mleka, 3 dag drożdży, 2 jajka, 30 dag cukru, 10 dag masła, 1 łyżka cukru waniliowego, sól. Na kruszonkę: 10 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru wlać ciepłe mleko, wymieszać. Gdy rozczyn zacznie pracować, przelać go do dołka, przysypać z wierzchu niewielką ilością mąki. Miskę zakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli i rozpuszczone, letnie masło. Wlać do mąki z rozczynem, dokładnie wyrobić ciasto - ma być dość luźne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Umyć, osuszyć i wydrylować śliwki, pokroić na cząstki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim śliwki i jeszcze raz pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać śliwki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 40-50 minut.