Reklama

Ciasto jagodowe ucierane z bananami

Lato to czas, kiedy na naszym stole goszczą świeże, pyszne owoce. Ciasto jagodowe to prawdziwy hit lipca.

Składniki

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietany
  • 2 dojrzałe banany
  • 125 g jagód
  • szczypta soli
  • cukier puder


Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy 3/4 szklanki mąki, dodajemy 4 łyżki cukru, 75 g masła w kawałkach, szczyptę soli i zagniatamy rękoma, by powstała kruszonka. Wstawiamy do lodówki. Jagody płuczemy w misce z wodą, odcedzamy i suszymy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na purée. 

2. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja i dalej ucieramy. Sypiemy mąkę na przemian z wlewaną śmietaną, mieszamy. Na koniec łączymy z rozdrobnionym bananem i jagodami uważając, aby owoce się zbytnio nie rozgniotły. 

Reklama

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto z owocami, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy około 50 minut w 175ºC. Gdyby wierzch za bardzo się spiekał, przykrywamy formę 10-15 minut przed końcem pieczenia folią aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku około 15 minut, następnie przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygło. Posypujemy cukrem pudrem, dzielimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy