Ciasto jagodowe ucierane z bananami
Lato to czas, kiedy na naszym stole goszczą świeże, pyszne owoce. Ciasto jagodowe to prawdziwy hit lipca.
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy 3/4 szklanki mąki, dodajemy 4 łyżki cukru, 75 g masła w kawałkach, szczyptę soli i zagniatamy rękoma, by powstała kruszonka. Wstawiamy do lodówki. Jagody płuczemy w misce z wodą, odcedzamy i suszymy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na purée.
2. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja i dalej ucieramy. Sypiemy mąkę na przemian z wlewaną śmietaną, mieszamy. Na koniec łączymy z rozdrobnionym bananem i jagodami uważając, aby owoce się zbytnio nie rozgniotły.
3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto z owocami, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy około 50 minut w 175ºC. Gdyby wierzch za bardzo się spiekał, przykrywamy formę 10-15 minut przed końcem pieczenia folią aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku około 15 minut, następnie przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygło. Posypujemy cukrem pudrem, dzielimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: