Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni! Idealnie urozmaici wiosenne desery i doda im niepowtarzalnego smaku.
Składniki
- 2 duże jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 150 ml oleju
- 500 g naturalnego jogurtu w temp. pokojowej
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 1/2 kg rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj.
2. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: