Reklama

Ciasto marcepanowo-migdałowe z lukrem

Podajmy ze schłodzoną bitą śmietaną lub lodami.

Składniki

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 3 jaja
  • szklanka cukru
  • 275 g masła
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 250 g czerwonego agrestu
  • opakowanie gotowego lukru w saszetce
  • szczypta soli

1. Przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy 7 łyżek cukru, 125 g masła w kawałkach, szczyptę soli, jajo, łyżkę wody i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Okrągłą blachę o średnicy 28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z bokami. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe masło w kawałkach, cukier, posiekaną masę marcepanową, 2 jaja, likier migdałowy i wyrabiamy, aby składniki się połączyły.

Reklama

3. Agrest oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Każdą jagodę nakłuwamy igłą lub szpilką w kilku miejscach. Ciasto w formie zapiekamy około 15 minut w 175ºC. Wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ciasto marcepanowe, wyrównujemy i delikatnie dociskamy. Pieczemy około 40 minut w 175ºC. Dwadzieścia minut przed końcem wciskamy jagody agrestu.

4. Ciasto studzimy w blasze około 15 minut. Następnie wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Lukier w saszetce rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nim wierzch ciasta.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy