Ciasto marcepanowo-migdałowe z lukrem
Podajmy ze schłodzoną bitą śmietaną lub lodami.
1. Przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy 7 łyżek cukru, 125 g masła w kawałkach, szczyptę soli, jajo, łyżkę wody i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Okrągłą blachę o średnicy 28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z bokami. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe masło w kawałkach, cukier, posiekaną masę marcepanową, 2 jaja, likier migdałowy i wyrabiamy, aby składniki się połączyły.
3. Agrest oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Każdą jagodę nakłuwamy igłą lub szpilką w kilku miejscach. Ciasto w formie zapiekamy około 15 minut w 175ºC. Wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ciasto marcepanowe, wyrównujemy i delikatnie dociskamy. Pieczemy około 40 minut w 175ºC. Dwadzieścia minut przed końcem wciskamy jagody agrestu.
4. Ciasto studzimy w blasze około 15 minut. Następnie wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Lukier w saszetce rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nim wierzch ciasta.