Ciasto marchewkowe
Na orkiszowej mące.

Składniki
- 35 dag startej marchewki
- 18 dag cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- 20 dag mąki orkiszowej
- 5 łyżek marmolady morelowej
na krem:
- 150 ml mleka
- 3 łyżki budyniu w proszku
- 8 dag cukru
- 1 łyżka rumu
- garść rodzynek
- 25 dag mielonego twarogu
- 10 dag posiekanych migdałów (ze skórką)
Przygotowanie:
Białka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru i wymieszać ze startą marchewką. Porcjami wlewać olej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z resztą cukru na pianę, delikatnie domieszać do ciasta.
Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Marmoladę podgrzać, wymieszać z mlekiem, cukrem i proszkiem budyniowym.
Rodzynki skropić rumem i wymieszać z masą morelową. Kiedy masa wystygnie, utrzeć ją z twarogiem. Wystudzone ciasto rozciąć na dwa placki. Przełożyć je 2/3 kremu. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi migdałami.
Zobacz także: