Reklama

Ciasto marchewkowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki olej
  • szczypta sól
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 szklanki starta marchewka
  • rodzynki
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 2 szklanki cukier
  • 4 sztuki jajko
  • orzechy
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 2 szklanki mąka

Składniki Polewa

  • 1 łyżeczka masło
  • 4 łyżeczki cukier
  • 2 łyżeczki zimna woda
  • 1 czubata łyżka kakao

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.

Piec w temp. 200 st., ok. 55 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.

Pyszne z serkiem waniliowym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy