Ciasto marchewkowe

Składniki
Ciasto
- 1 i 1/4 szklanki olej
- szczypta sól
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szklanki starta marchewka
- rodzynki
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 2 szklanki cukier
- 4 sztuki jajko
- orzechy
- 2 łyżeczki cynamon
- 2 szklanki mąka
Polewa
- 1 łyżeczka masło
- 4 łyżeczki cukier
- 2 łyżeczki zimna woda
- 1 czubata łyżka kakao
7 i wiecej osób
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec w temp. 200 st., ok. 55 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Pyszne z serkiem waniliowym.