Ciasto marchewkowe
Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.
Składniki
na ciasto
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- po 200 g startej marchewki i mąki
- po 50 g posiekanych orzechów włoskich i wiórków kokosowych
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1/2 startego jabłka
- szczypta soli
na krem orzechowy
- 250 g serka mascarpone
- po 4 łyżki masła orzechowego i cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijaj tak długo, aż podwoją objętość, w trakcie powoli wsyp cukier i małym strumieniem wlej olej. Mieszając, dodaj marchewkę, jabłko, orzechy i wiórki kokosowe.
2. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz z marchewką i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.
3. Piecz w temp. 150˚C do tzw. suchego patyczka.
4. Ubijaj mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez 2 minuty.
5. Ciasto całkowicie ostudź i posmaruj kremem. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby lekko stężał.
Zobacz także: