Ciasto marchewkowe
Eksperymentując z różnymi warzywami otrzymasz zaskakujące rezultaty. Zaskocz rodzinę i bliskich wyjątkowym wypiekiem.
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijaj tak długo, aż podwoją objętość, w trakcie powoli wsyp cukier i małym strumieniem wlej olej. Mieszając, dodaj marchewkę, jabłko, orzechy i wiórki kokosowe.
2. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połącz z marchewką i delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.
3. Piecz w temp. 150˚C do tzw. suchego patyczka.
4. Ubijaj mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez 2 minuty.
5. Ciasto całkowicie ostudź i posmaruj kremem. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby lekko stężał.
Zobacz także: