Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Tamtejsze panie domu chętnie dodają do niego m.in. tarty imbir i pokrojonego ananasa z puszki. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, albo wiórki kokosowe.

Składniki
na ciasto
- 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka startej marchwi
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- po szczypcie soli, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
na krem
- 300 g kremowego twarożku
- 90 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
dodatkowe
- marchewki z masy cukrowej

Przygotowanie:1. W jednym naczyniu wymieszaj przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy, sól, sodę i przyprawy. W drugim roztrzep jajka z olejem. 2. Przełóż składniki do jednego naczynia, dodaj startą marchew i wymieszaj. 3. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wstaw formę na około 45 minut. Po upieczeniu odstaw je na 10 minut, a potem wyjmij i ostudź. 4. Przygotuj krem: masło, cukier i wanilię umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając, dodaj w dwóch turach serek. Ponownie zmiksuj. 5. Ciasto przekrój na dwa lub trzy blaty. Posmaruj je obficie kremem, a jego resztę wyłóż na wierzch. Na koniec udekoruj ciasto cukrowymi marchewkami.Zobacz także: