Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Tamtejsze panie domu chętnie dodają do niego m.in. tarty imbir i pokrojonego ananasa z puszki. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, albo wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy, sól, sodę i przyprawy. W drugim roztrzep jajka z olejem.
2. Przełóż składniki do jednego naczynia, dodaj startą marchew i wymieszaj.
3. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wstaw formę na około 45 minut. Po upieczeniu odstaw je na 10 minut, a potem wyjmij i ostudź.
4. Przygotuj krem: masło, cukier i wanilię umieść w misie miksera. Utrzyj do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając, dodaj w dwóch turach serek. Ponownie zmiksuj.
5. Ciasto przekrój na dwa lub trzy blaty. Posmaruj je obficie kremem, a jego resztę wyłóż na wierzch. Na koniec udekoruj ciasto cukrowymi marchewkami.
Zobacz także: