Ciasto marchewkowe
Kiedyś krzywiliśmy się na samą myśl, żeby z warzyw piec słodkości. Teraz ciasto marchewkowe na dobre zagościło w polskich restauracjach. Pora upiec je samodzielnie.
Składniki: 26 dag marchwi, 1 cytryna - 25 dag mielonych migdałów, 6 dag mąki - 16 dag cukru, 6 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło oraz bułka tarta do przygotowania formy. Krem:25 dag masła, 15 dag masy marcepanowej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Dekoracja: marchewki marcepanowe.
Przygotowanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć i połączyć z marchwią. Mąkę wymieszać z migdałami oraz proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. W bardzo dużej misce ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie do masy białkowej dodać żółtka, marchew, mąkę z migdałami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą bardzo dokładnie uważając aby zbytnio nie zbić piany.
Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą, wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc z formy.
W tym czasie przygotować krem. Marcepan zmiksować ze śmietanką na gładką masę. W innym naczyniu mikserem spulchnić masło, następnie partiami cały czas miksując dodawać do marcepana. Masę doprawić do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć 1/3 masy, resztę posmarować wierzch i boki. Udekorować marchewkami z marcepana.
Składniki: 1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szklanki drobno utartej marchewki, 2 szklanki mąki, a szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody szczypta soli, orzechy, rodzynki. Polewa: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody.
Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 200 st., ok. 55 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i po ostudzeniu obrać. Formy do muffinek posmarować grubo masłem, oprószyć tartą bułką. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki przetrzeć przez sito, dodać roztopione masło, marchew, sok pomarańczowy, sól, pieprz, żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z resztą składników.
Przełożyć do foremek, oprószyć niewielką ilością bułki tartej i wstawić do nagrzanego piekarnika -200 C na ok. 30 min. Jeśli foremki są większe piec trzeba dłużej.