Ciasto marchewkowe przekładane kremem orzechowym
Szukasz nietypowego deseru? Warzywa w wersji na słodko to hit sezonu!
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Dodaj startą marchewkę i jabłko, orzechy i wiórki kokosa. Dobrze wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodaj do masy z marchewką i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz ok. 60 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, zrób test suchego patyczka.
Mascarpone ubij z cukrem i kremem orzechowym, ewentualnie dodaj szczyptę soli. Po 1-2 minutach masa powinna podwoić swą objętość. Wystudzone ciasto rozkrój i przełóż 1/2 kremu orzechowego. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu wypieku. Wstaw na godzinę do lodówki, by krem stężał.
Zobacz także: