Ciasto marchewkowe z mascarpone
Pyszne ciasta nie muszą stanowić przysmaku zakazanego na diecie. Jesteś gotowa na ucztę bez wyrzutów sumienia?
Składniki
- 4 marchewki starte na tarce
- 4 jajka
- opakowanie serka mascarpone
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po łyżeczce sody oczyszczonej i cynamonu
- szklanka cukru
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- łyżka cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- łyżka cukru pudru
1. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodaj olej, mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
2. Ciasto dokładnie połącz z cynamonem, marchewką i orzechami. Przelej do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.
3. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
4. Po upieczeniu ciasto wystudź i posmaruj serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną cukru pudru.
Zobacz także: