Ciasto miodowo-migdałowe z czekoladą
Ciasto miodowo-migdałowe idealne na spotkanie z przyjaciółmi.
1. Na stolnicę wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj żółtko, posiekaną margarynę i pozostałe suche składniki. Zagnieć ciasto. Przełóż je na blachę o wymiarach ok. 26x38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w temp. 180˚C.
2. Miód lekko podgrzej i szerokim nożem rozprowadź grubą warstwę na przestudzonym placku. Czekoladę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki.
3. Śmietankę zagotuj z cukrem pudrem i zalej czekoladę. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Powoli po kawałeczku dodawaj masło, mieszając, znów do uzyskania jednolitej masy. Wystudź i schładzaj pół godziny, aż nieco zgęstnieje.
4. Potem polewę rozprowadź na miodowej warstwie. Wstaw całość do lodówki do stężenia wierzchniej warstwy.
Zobacz także: