Ciasto oszukaniec na jednym jajku
Co do spotkania przy kawie? Wyborne wypieki, którymi możesz delektować się z bliskimi lub z przyjaciółką.
Składniki
na ciasto
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 jajko
na krem
- 500 ml mleka
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj masło i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą. Wystudź. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do miski. Dodaj jajko i dżem. Mieszając, stopniowo wlewaj przestudzone mleko. Masę przelej do natłuszczonej tortownicy o wym. 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut.
2. Przygotuj krem. Odlej 1 szklankę mleka i rozmieszaj w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Mieszaj, aż się zagotuje. Wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec wmieszaj kakao.
3. Ciasto przekrój na 2 blaty. Przełóż je kremem. Wierzch polej polewą czekoladową. Odstaw do stężenia.
Zobacz także: