Ciasto rafaello
Na przygotowanie tego ciasta potrzebujesz ok. 75 minut plus chłodzenie.
Przygotowanie:
Wymieszać 1 i 1/2 szklanki mleka z żółtkami i oboma rodzajami mąki. Resztę mleka podgrzać z cukrem, dolać masę z mleka z żółtkami, zagotować, mieszać, by się nie przypaliło. Wystudzić (powstanie budyń).
Miękkie masło z margaryną utrzeć mikserem, dodając porcjami budyń, wymieszać z 30 dag wiórków.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodawać porcjami przestudzoną czekoladę, wymieszać ze szklanką wiórków, odstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.
Z masy formować kulki, umieszczając w każdej po 1 migdale. Kulki obtoczyć w 1/2 szklanki wiórków, wstawić do lodówki na ok. 2 godz.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć herbatnikami, rozłożyć krem, warstwę posiekanych orzeszków w miodzie, na to herbatniki, krem i znów herbatniki.
Ciasto oprószyć pozostałymi wiórkami, wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować kulkami kokosowymi.
Zobacz także: