Reklama

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Niezawodny przepis na ciasto z sezonowymi owocami, które pokochają twoi domownicy. Śliwki pod kruszonką to wspaniały pomysł na małe co nieco do kawy.

Składniki

  • D 50 g świeżych drożdży
  • D 3/4 szklanki cukru
  • D 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g stopionego masła
  • sól, cynamon
  • 2 kg śliwek

Składniki na kruszonkę

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtko i jajko, letnie mleko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pod koniec dodaj przestudzone masło. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia. 

2. Składniki na kruszonkę rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Śliwki wydryluj i pokrój w kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Przenieś na wyłożoną pergaminem dużą blachę. Ułóż śliwki - przecięciem do góry. Posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy