Ciasto śliwkowe z kruszonką

Niezawodny przepis na ciasto z sezonowymi owocami, które pokochają twoi domownicy. Śliwki pod kruszonką to wspaniały pomysł na małe co nieco do kawy.

Prosty przepis na aksamitne, drożdżowe ciasto ze śliwkami
Prosty przepis na aksamitne, drożdżowe ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Składniki

  • D 50 g świeżych drożdży
  • D 3/4 szklanki cukru
  • D 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g stopionego masła
  • sól, cynamon
  • 2 kg śliwek

na kruszonkę

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtko i jajko, letnie mleko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pod koniec dodaj przestudzone masło. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia.

2. Składniki na kruszonkę rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Śliwki wydryluj i pokrój w kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Przenieś na wyłożoną pergaminem dużą blachę. Ułóż śliwki - przecięciem do góry. Posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w 180°C.

Zobacz także:

Czekoladowa babka drożdżowaStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas