Ciasto śliwkowe z kruszonką
Niezawodny przepis na ciasto z sezonowymi owocami, które pokochają twoi domownicy. Śliwki pod kruszonką to wspaniały pomysł na małe co nieco do kawy.
Składniki
- D 50 g świeżych drożdży
- D 3/4 szklanki cukru
- D 2 żółtka + 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki pszennej
- 100 g stopionego masła
- sól, cynamon
- 2 kg śliwek
na kruszonkę
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem. Dodaj żółtko i jajko, letnie mleko, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pod koniec dodaj przestudzone masło. Przykryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia.
2. Składniki na kruszonkę rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki. Śliwki wydryluj i pokrój w kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Przenieś na wyłożoną pergaminem dużą blachę. Ułóż śliwki - przecięciem do góry. Posyp cynamonem. Piecz ok. 50 minut w 180°C.
Zobacz także: