Reklama

Ciasto ucierane z owocami leśnymi

Znakomite, lekko wilgotne ciasto z borówkami i jeżynami z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • jeżyny
  • borówki
  • cukier puder do dekoracji

Przepis pochodzi z 310. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Jajka wybić do miski. Zmiksować z cukrem i cukrem trzcinowym. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wsypać mąkę i mąkę kokosową. Wlać wodę i olej. Dobrze wymieszać mikserem.

Przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wyrównać, a na wierzchu ułożyć jeżyny i borówki.

Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. W razie potrzeby zostawić jeszcze w piecu na 5-10 minut.

Reklama

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: ciasto ucierane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy