Reklama

Ciasto upside down z ananasem

Ciasto „do góry dnem" jest nie tylko efektowne, ale jakie pyszne w smaku!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • puszka ananasów

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem. 

2. Ananasy odsączamy z zalewy, ale jej nie wylewamy. Następnie w tortownicy układamy krążki jak najbliżej siebie, tak aby zakryły całe dno. 

3. Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z 5 łyżkami syropu z ananasa i esencją waniliową, a następnie dodajemy miękkie masło oraz mąkę. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. 

4. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy koło 25 minut, stan sprawdzając patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie przykrywamy formę talerzem i odwracamy dnem do góry. Delikatnie zdejmujemy z ananasów papier do pieczenia.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy