Ciasto upside down z ananasem
Ciasto „do góry dnem" jest nie tylko efektowne, ale jakie pyszne w smaku!
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- puszka ananasów
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie smarujemy masłem.
2. Ananasy odsączamy z zalewy, ale jej nie wylewamy. Następnie w tortownicy układamy krążki jak najbliżej siebie, tak aby zakryły całe dno.
3. Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z 5 łyżkami syropu z ananasa i esencją waniliową, a następnie dodajemy miękkie masło oraz mąkę. Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
4. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy koło 25 minut, stan sprawdzając patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie przykrywamy formę talerzem i odwracamy dnem do góry. Delikatnie zdejmujemy z ananasów papier do pieczenia.
Zobacz także: