Składniki:
3 jajka
175 g masła
100 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
Sok i skorka z jednej cytryny
75 g śmietany
300 g mąki
75 g skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,7 kg jabłek
3 łyżki konfitury morelowej
Brązowy cukier i siekane pistacje do posypania
Jajka, masło i tłuszcz oraz cukier waniliowy i skórkę z cytryny utrzeć na kremową masę. Dodać śmietanę. Jabłka obrać poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać miąższ i skropić sokiem z cytryny. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę, umieścić na nim połówki jabłek i piec w 175 st. C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posmarować jabłka podgrzaną konfiturą.
Ciasto posypać cukrem i orzechami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta