Ciasto z kaszy manny z truskawkami
Nasyci szybciej i na dłużej niż to z pszennej mąki. Jest też lekkostrawne.Alternatywa dla kolacji? Dlaczego nie.
Składniki na 16 porcji: 250 g + trochę masła, 400 g kaszy manny, 2 łyżki + trochę mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 torebki cukru waniliowego, 500 ml gęstej kwaśnej śmietany, 350 g + 75 g cukru, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 5 łyżek rumu, 500 g truskawek, wykałaczka, tortownica o średnicy 26cm.
W rondelku roztop 250 g masła. Kaszkę wymieszaj z 2 łyżkami mąki, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Śmietanę utrzyj z 350 g cukru. Dodaj stopione masło i sypkie składniki. Szybko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175°C.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Przygotowane wcześniej ciasto ucieraj mikserem 2-3 minuty. Następnie rozsmaruj je na spodzie formy. Wstaw do piekarnika na 45 minut.
Do garnka wsyp 75 g cukru. Dolej łyżkę wody. Mocno podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Do karmelu dolej sok pomarańczowy. Gotuj 7-10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Ponakłuwaj je gęsto wykałaczką i skrop syropem. Odstaw do wystygnięcia.
Truskawki umyj, poodrywaj szypułki. Połowę owoców zmiksuj z pozostałym cukrem waniliowym. Pozostałe poprzekrawaj na pół. Gotowe ciasto polej musem truskawkowym i posyp pokrojonymi truskawkami.