Ciasto z oliwkami
W domowej kuchni zazwyczaj dominują słodkie wypieki, ale czasem w ramach urozmaicenia warto upiec też coś na słono. Ciasto z oliwkami w sam raz nada się do przegryzienia w trakcie oglądania filmu czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Przed włożeniem ciasta do piekarnika warto ozdobić je jeszcze na wierchu plasterkami oliwek lub całymi oliwkami.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 210°C. Posmaruj blaszkę oliwą i włóż do lodówki.
Ser pokrój w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki.
Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki zrób dołek i wbij do niego jaja. Następnie starannie wymieszaj i wlej wino oraz oliwę. Wyrób gładkie ciasto i dodaj ser, oliwki, kminek oraz tymianek. Ponownie wymieszaj składniki.
Całość przełóż do formy i piecz 45 minut w temperaturze 210°C.
Zobacz także: