Ciasto „Zebra” na oranżadzie
Choć brzmi nieprawdopodobnie, to smak tego ciasta z pewnością cię zachwyci.

Składniki
- 2,5 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka białej oranżady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem. Ubijając, powoli wlewaj olej i oranżadę. Porcjami dodawaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Drugą - z kakao i cynamonem.
2. Formę wyłóż pergaminem. Na środek blaszki wlewaj na przemian po 3 łyżki ciasta jasnego i ciemnego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-50 minut. Wystudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: