Ciurka Łemkowska
Ciurka Łemkowska to bardzo prosta i aromatyczna zupa na bazie wywaru wołowego z twarogiem i śmietaną. Rozgrzewa i smakuje wybornie!

Składniki
- 1½ l wywaru wołowego
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 g sera białego
- 150 ml śmietany
- ½ bułki razowej
- kilka listków pokrzywy
- kilka listków melisy
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 308. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zrumienić. Zalać wywarem wołowym.
Do sera dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Zahartować gorącym bulionem i wlać do garnka z zupą.
Poszarpać i wrzucić bułkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszać, zagotować i od razu podawać. Można udekorować listkami melisy.