Co na ruszt? Ewa Wachowicz poleca opcje mięsne i wegetariańskie
Jesteśmy u progu sezonu grillowego. Któż z nas nie lubi biesiadować przy ruszcie? To oczywiście pytanie retoryczne! Warto się jednak do tego odpowiednio przygotować od strony kulinarnej. W sklepach jest pod dostatkiem produktów typu karczek albo kiełbaski, ale czasami dobrze postawić na bardziej nietuzinkowe potrawy, przekąski i dodatki.

Mięso - nie tylko kiełbaski i karczek
Kaszanka to tylko jedna z wielu pozycji, która prosto z rusztu wyjątkowo mi smakuje. Z pozoru jest prosta w przygotowaniu, bo tak naprawdę wystarczy ją położyć na grillu i poczekać, aż się zarumieni. Musimy jednak uważać, by podczas grillowania się nie rozpadła. Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z mojego przepisu na kaszankę z dodatkami, to unikniecie takich obaw. Jeśli ich nie macie - nie szkodzi. Kaszankę solo można naciąć, a do środka włożyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Upiec na grillu, a po tym rozwinąć i udekorować pokrojonym ogórkiem - smacznie i ciekawie. Poniżej prezentuję jednak oryginalny przepis, który bardzo polecam.
Składniki
- kaszanka
- papryka żółta, czerwona i zielona
- kukurydza konserwowa
- czosnek w zalewie z chili
- pomidorki koktajlowe
- sól
Przygotowanie:
Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki i czosnek. Dolać trochę zalewy z czosnku.
Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez około 20 minut.

Zobacz również: Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przyrządzić?
Jeśli decydujemy się, by wrzucić na ruszt wieprzowinę, to najczęściej sięgamy po karczek. Dlaczego jednak nie pokusić się o przyrządzenie łopatki, pokrojenie jej jak na gulasz i przygotowanie szaszłyków?
Składniki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- sól
- kilkanaście szalotek
- 1 świeży ananas
marynata
- 2 łyżki soku z cytryny
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki chili
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Oprószyć solą.
Do miski wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć trochę imbiru. Przecisnąć czosnek. Dodać kurkumę, paprykę oraz chili. Wlać oliwę, wymieszać. Marynatą polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Na każdy patyczek nabić kolejno kawałek zamarynowanego mięsa, kawałek ananasa i cebulkę - i tak aż do wyczerpania składników. Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie.
Zobacz również: Czy można zrobić grilla na balkonie? Wyjaśniamy!
Na grilla warto "wrzucić” rybkę!

Oczywiście na grilla nadaje się nie tylko mięso. Wielu z nas lubi też ryby z rusztu. Najpopularniejsze są chyba pstrągi. Osobiście je uwielbiam. Zachęcam jednak także do przygotowywania innych ryb. Poniżej znajdziecie przepis na danie z dorszem w roli głównej.
Składniki
- 2 filety dorsza
- sól
- pieprz
- sok z ½ cytryny
- oliwa
- papryka zielona
- papryka czerwona
- cebula
- pomidory koktajlowe
- bazylia
- placki tortilli
Przygotowanie:
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i odstawić do lodówki, by filety lekko się zamarynowały.
Następnie każdy kawałek ryby ułożyć na folii aluminiowej. Na filecie rozłożyć pokrojoną w paski paprykę, krążki cebuli, przekrojone na pół pomidorki i listki bazylii. Zrobić sakiewki i upiec na grillu.
Podawać z podpieczonymi plackami tortilli.

Nie wiem, czy próbowaliście, ale bardzo smaczne są też szaszłyki rybne. Poniżej instrukcja jak zrobić takie z łososiem i ananasem.
Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 300 g ananasa (po obraniu)
- kolendra do dekoracji
marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
Opis przygotowania:
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie.
Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą.
Zobacz również: Nieoczywiste właściwości ziemniaka. O tym nie wiedziałeś
Na jakie opcje wege warto zwrócić uwagę?

Mówiąc o daniach z grilla, zwykle mamy na myśli te mięsne. Do grillowania doskonale nadają się też sery i warzywa. Najlepiej sprawdzą się "twarde" sery, w stylu halloumi oraz nasz rodzimy oscypek. Poniżej propozycja papryk z rusztu faszerowanych fetą.
Składniki
- 2 papryki
- 400 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej mięty
- pieprz
- oliwa do natłuszczenia tacki

Przygotowanie:
Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski. Liście mięty posiekać i dorzucić do farszu. Dodać oliwę i doprawić świeżo zmielonym pieprzem (feta jest serem dość słonym, więc można pominąć sól). Dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne - tak, by nie popsuć paprykowych "miseczek". Tak przygotowaną paprykę posmarować po zewnętrznej stronie oliwą i napełnić farszem z sera feta. Przenieść na tackę do grillowania (wcześniej posmarować ją oliwą) i umieścić na ruszcie. Grillować przez około 20 minut.

Zastanawialiście się kiedyś, czy można przygotować deser z grilla? Jak najbardziej! Wiele owoców (banany, arbuzy, brzoskwinie) nadaje się do położenia na ruszt. Później wystarczy serwować je z bitą śmietaną czy sosem, na przykład czekoladowym. Inną propozycją niech będą szaszłyki owocowe, na które przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- 3 banany
- 2 pomarańcze
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 4 brzoskwinie
- 2 jabłka winne
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Banany obrać, jabłka umyć i wyciąć gniazda nasienne, podzielić na zgrabne cząstki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcze obrać ze skóry (wraz z białą błonką). Pokroić w szerokie plastry i podzielić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę. Plastry ananasa odsączyć z zalewy i podzielić na dość duże kawałki.
Tak przygotowane owoce nabić na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grillowania, oprószyć cukrem pudrem, posmarować roztopionym masłem i opiec na grillu często obracając.
Gdy owoce zaczną się rumienić, skropić je obficie ze wszystkich stron miodem wymieszanym z alkoholem. Resztą miodu i alkoholu można polać szaszłyki tuż przed podaniem - już na talerzykach.
Moi drodzy, jak wiecie, pogoda w Polsce jest niezwykle kapryśna. Jeśli więc za oknami coraz więcej słońca, a w sklepach coraz więcej świeżych, sezonowych produktów, to warto pokusić się o biesiadowanie na świeżym powietrzu, przy grillu!