Co na ruszt? Ewa Wachowicz poleca opcje mięsne i wegetariańskie

Ewa Wachowicz poleca potrawy na grilla
Ewa Wachowicz poleca potrawy na grillaarchiwum prywatne

Mięso - nie tylko kiełbaski i karczek

Składniki

  • kaszanka
  • papryka żółta, czerwona i zielona
  • kukurydza konserwowa
  • czosnek w zalewie z chili
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
Smażona w ten sposób kaszanka często pęka
Smażona w ten sposób kaszanka często pęka123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • sól
  • kilkanaście szalotek
  • 1 świeży ananas

marynata

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chili
  • 5 łyżek oliwy

Na grilla warto "wrzucić” rybkę!

Ryba z grilla- palce lizać!
Ryba z grilla- palce lizać!archiwum prywatne

Składniki

  • 2 filety dorsza
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • cebula
  • pomidory koktajlowe
  • bazylia
  • placki tortilli
Sekretem smacznego mięsa z grilla jest odpowiednia marynata
Sekretem smacznego mięsa z grilla jest odpowiednia marynata123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 300 g ananasa (po obraniu)
  • kolendra do dekoracji

marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru

Na jakie opcje wege warto zwrócić uwagę?

Przy grillu warto eksperymentować
Przy grillu warto eksperymentowaćarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 papryki
  • 400 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej mięty
  • pieprz
  • oliwa do natłuszczenia tacki
Papryki faszerowane fetą to grillowa opcja dla wegetarian
Papryki faszerowane fetą to grillowa opcja dla wegetarianarchiwum prywatne
Kiełbasa z grilla to absolutny klasyk, ale warto szukać nowych smaków
Kiełbasa z grilla to absolutny klasyk, ale warto szukać nowych smaków123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 banany
  • 2 pomarańcze
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 4 brzoskwinie
  • 2 jabłka winne
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki rumu
„Ewa gotuje”: Pomarańczowy indyk z grillaPolsatPolsat