Reklama

Croissanty z kremem czekoladowym

Pyszne drożdżóweczki, chrupiące croissanty ze słodkim kremem i rozpływające się w ustach rogaliki z owocowym nadzieniem – domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników.

Składniki na ciasto

  • 210 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 g suchych drożdży
  • 15 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czubata łyżeczka mleka w proszku
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 ml ciepłej wody
  • żółtko do posmarowania

Składniki na krem

  • 240 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki 30 proc.

1. Mąkę przesiej do miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko w proszku oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrób ciasto, przykryj je folią spożywczą i odstaw na około półtorej godziny. 

2. Ciasto uderz pięścią, aby je odgazować. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ponownie uderz i wstaw do zamrażarki na 30 minut. 

3. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj jego środek połową miękkiego masła. Złóż trzy razy i sklej boki, aby masło nie wypłynęło. 

4. Obróć ciasto i rozwałkuj. Ponownie złóż trzy razy. Owiń folią i włóż do zamrażarki na 30 min, a potem do lodówki na godzinę. A teraz... na słodko! 

Reklama

5. Ciasto znów rozwałkuj i posmaruj resztą masła. Złóż trzy razy. Obróć, znowu rozwałkuj, złóż i wstaw do lodówki na godzinę. 

6. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego trójkąty.

7. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, ostudź. Na trójkąty nakładaj porcję kremu czekoladowego. Zwijaj, formując rogaliki. 

8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz przez 5 minut w 220 st. C, a potem 10 minut w 190 st. C.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy