Croissanty z kremem czekoladowym
Pyszne drożdżóweczki, chrupiące croissanty ze słodkim kremem i rozpływające się w ustach rogaliki z owocowym nadzieniem – domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników.
1. Mąkę przesiej do miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko w proszku oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrób ciasto, przykryj je folią spożywczą i odstaw na około półtorej godziny.
2. Ciasto uderz pięścią, aby je odgazować. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ponownie uderz i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
3. Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj jego środek połową miękkiego masła. Złóż trzy razy i sklej boki, aby masło nie wypłynęło.
4. Obróć ciasto i rozwałkuj. Ponownie złóż trzy razy. Owiń folią i włóż do zamrażarki na 30 min, a potem do lodówki na godzinę. A teraz... na słodko!
5. Ciasto znów rozwałkuj i posmaruj resztą masła. Złóż trzy razy. Obróć, znowu rozwałkuj, złóż i wstaw do lodówki na godzinę.
6. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego trójkąty.
7. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, ostudź. Na trójkąty nakładaj porcję kremu czekoladowego. Zwijaj, formując rogaliki.
8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz przez 5 minut w 220 st. C, a potem 10 minut w 190 st. C.
Zobacz także: