Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Składniki
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka truskawek
- kilka jeżyn
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka masła
na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 50 g masła
- 1/4 szklanki drobnego cukru
Owoce umyj. Rabarbar obierz, a truskawki odszypułkuj. Pokrój na mniejsze kawałki i posyp cukrem. Włóż owoce do kokilek posmarowanych masłem.
Mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone masło przełóż do miseczki. Składniki rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Posyp kruszonką owoce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw kokilki i piecz przez około 20 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Udekoruj jeżynami. Podawaj deser ciepły, np. z sosem waniliowym lub ulubionymi lodami.
Zobacz także: