Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Deser najlepiej smakuje podany na ciepło
Deser najlepiej smakuje podany na ciepło123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka truskawek
  • kilka jeżyn
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka masła

na kruszonkę

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki drobnego cukru

Owoce umyj. Rabarbar obierz, a truskawki odszypułkuj. Pokrój na mniejsze kawałki i posyp cukrem. Włóż owoce do kokilek posmarowanych masłem. 

Mąkę, płatki owsiane, cukier i pokrojone masło przełóż do miseczki. Składniki rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Posyp kruszonką owoce. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw kokilki i piecz przez około 20 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Udekoruj jeżynami. Podawaj deser ciepły, np. z sosem waniliowym lub ulubionymi lodami.

Zobacz także:

Katarzyna Bujakiewicz o "Prywatnej klinice"pomponik.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?