Cudeńka z mielonego
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, osusz. Rozłóż na folii aluminiowej posmarowanej olejem, zawiń. Piecz 50-60 minut w temp. 200°C.
Cebulę drobno posiekaj. Umytą papryczkę pokrój w cienkie paski. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, 5-7 min. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Duś 15-20 min.
Na koniec dodaj kukurydzę oraz fasolę i podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, delikatnie rozetnij wzdłuż i wypełnij nadzieniem mięsnym.
Przygotowanie:
Liście kapusty włóż na 2-3 min do osolonego wrzątku. Zetnij twarde zgrubienia na liściach. Jedną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobną kostkę. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Boczek pokrój w kostkę.
liście kapusty pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę, boczek i paski kapusty. Mieszając smaż 5-7 min. Wystudź. Przełóż do miski, dodaj mięso, odciśnięte z nadmiaru płynu pieczywo oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa uformuj średniej wielkości kulki. Każdą owiń liściem kapusty, przewiąż nicią.
Na patelni roztop masło. Wrzuć marchewkę oraz cebulę (piórka). Mieszając smaż 3-4 min. Dopraw. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Ułóż gołąbki. Wlej wino oraz bulion. Piecz 35-45 min w temp. 180°C.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj wrzącą i zimną wodę oraz olej, wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw na 15 min.
Liście kapusty pekińskiej opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Do mięsa dodaj starty świeży imbir lub mielony, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kapustę pekińską, szczypiorek, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Ciasto przełóż na blat, krótko wyrób, by było elastyczne. Rozwałkuj na cienki placek. Foremką lub szklaneczką wytnij kółka. Na środku każdego wyłóż farsz, zlep zaciskając brzegi ciasta i formując sakiewki. W garnku zagotuj wodę. Dno sitka do gotowania na parze wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Ułóż pierożki. Gotuj na parze 12-15 min.
Pikantne pakieciki
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 minut.
Szpinak opłucz, osusz. Cebulę drobno posiekaj i połowę zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj do niej szpinak, mieszając smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na drugiej patelni na oleju zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj mięso, smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, rodzynki i orzeszki piniowe lub pestki słonecznika. Smaż 3 min. Dodaj szpinak, wymieszaj. Dopraw.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt i podziel na dwie części. Posmaruj połową roztopionego masła, rozłóż farsz. Zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Zobacz także: