Reklama

Cudowna mąka bezglutenowa

Unikasz glutenu? Dbasz o zdrowie? Mąka z miłki abisyńskiej (Mąka teff) to wartościowy sposób na zastąpienie mąki pszennej i uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i mikroelementy.

Pochodzi z Afryki, gdzie stosowana jest już od ponad 4,5 tysiąca lat. Teraz staje się coraz bardziej popularna w Europie ze względu na to, że nie zawiera glutenu i jest antyalergiczna.

Wartości zdrowotne

 Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby z celiakią, gdyż jej regularne stosowanie redukuje objawy choroby.

Teff zawiera sporo kwasu foliowego, to także niezwykle bogate źródło wapnia, żelaza, magnezu, cynku, cennych antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Ze względu na swój niezwykły skład zalecana jest nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale też zagrożonym niedokrwistością lub osteoporozą

O wartości teffu stanowi też zawartość  aminokwasów niezbędnych: metioniny i cysteiny oraz lizyny. Białka te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i, dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Reklama

Mąka i nie tylko

Ziarna teffu są bardzo drobne, występują w odmianie białe, czerwonej i brązowej. W zależności od potrzeb można kupić całe ziarna, płatki i mąkę. Do produkcji mąki używa się ziaren, które są mielone w całości, dzięki czemu nie traci się cennych składników. Teff nadaje się do długiego przechowywania w warunkach domowych. To produkt odporny na psucie, niechętnie imają się go szkodniki.

Zastosowanie w kuchni

Mąka teff z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną. Można ją stosować do wypieków, ciast, chlebów, naleśników, zagęszczania sosów i zup. Płatki to idealny dodatek do deserów jogurtów można je także dodać do kotletów mielonych lub wegetariańskich. Ziarno z powodzeniem zastąpi kaszę lub ryż. Gotuje się tylko 10-20 minut.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy